Atalık Tohum Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Atalık tohum, yerel tohum, ata tohum ve yerli tohum gibi isimlerle de anılan kuraklık, sel gibi birçok doğal afetten kurtulup yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşmış saf tohumlardır.
Yüzyıllardır topraklarımızda kullanılan, genetiğiyle oynanmamış, doğal tarım yöntemleriyle üretilmiş bu tohumlar, kimyasal ilaç kullanılmadan üretildikleri için de vitamin ve mineral bakımından zengin yani besin değerleri yüksek tohumlardır.
Nesilden nesile aktarılabilen atalık tohumlar süreklidirler, çiftçilerimiz her sene bir önceki yıldan ambarında muhafaza ettikleri tohumları toprakla buluştururlar.
Günümüzde atalık tohumlar yerine raf ömrü uzun, şekilleri daha düzgün ve hepsi birbirinin aynı olan hibrit ve GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohumlar kullanılmaktadır. Hepimiz her geçen gün nerede o eski sebzelerin, meyvelerin lezzeti ve kokusu diye şikâyet etmeye başladıysak işte tam da sebebi bu tohumlardır.
Hibrit tohum karma bir tohumdur. Aynı türe ait iki farklı bitkinin çaprazlanması ile oluşur.
Toprak ve hava koşullarına karşı daha dayanaklıdır. Bu tohumlar sürekli değildir, ertesi yıl tekrar verim alma imkânı yoktur. Her yıl ekim için yeniden tohum satın almanız gerekir.
Raf ömürleri uzundur fakat ata tohumu bir üründen aldığımız besin değeri ile karşılaştırıldığında maalesef besin değerleri düşüktür.
GDO’lu tohum ise biyoteknolojik yöntemler ile laboratuvar ortamında yetiştirilen yapay bir tohum çeşididir. Zararlı böceklere karşı dayanıklı, mevsim koşullarından etkilenmeyen ve maalesef sağlığa ve doğaya zararlı bir tohum çeşididir. Ürün miktarlarını arttırmak için buğday, mısır, sebze ve meyve gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Bu tohumlar uzun vadede toprağı verimsizleştirip, içerdiği kimyasallar nedeniyle insana, doğaya ve çevremize zarar vermektedirler.
Binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlamış atalık tohumlar yaşamın sürdürülebilirliği için değerlidir. Oluşabilecek bir felaket ya da hastalık hibrit tohumları yok edebileceği için biyolojik çeşitlilik yaşam için çok önemlidir.