Siyez Bulguru Pilavlık 1000 gr
Siyez Bulguru Pilavlık 1000 gr
Siyez Bulguru Pilavlık 1000 gr

Siyez Bulguru Pilavlık 1000 gr (GD.04.04.102911)

0,00
Marka : Anadolia
turkiye gonderim Atalık Tohum

Siyez Bulguru Pilavlık 1000 gr

Yaklaşık 12 bin yıl önce Güney Doğu Anadolu topraklarında Karacadağ ‘da yetiştirildiği düşünülen ve bugün ki buğdayın atası kabul edilen Siyez buğdayından geleneksel usuller ile üretilmiştir.
Siyez atalık tohumundan üretilen siyez buğdayı, Kastamonu yöresine ait bir bulgurdur ve Coğrafi işaretlidir.
Üretimi: Siyez buğdayının kavuzlu bir buğday türü olması nedeniyle soğuk suya kavuzu ile birlikte dökülerek, kazanlarda kaynatma işlemi yapılır. Bu işlem yapışık olan kavuzun ileriki aşamalarda taneden ayrılmasını kolaylaştırır.
Pişen buğday kazandan un çuvallarına veya küçük sepetlere boşaltılırken, boşaltılması süresince soğuk su dökülür.
Boşaltma işlemi tamamen bittikten sonra buğdayın sıcaklığı kontrol edilerek soğuk su dökme işlemi sonlandırılır veya uygun sıcaklığa gelinceye kadar su dökmeye devam edilir.
Uygun sıcaklığa getirilmiş olan buğdayın branda veya bez örtülerin üzerine yaklaşık 1 cm kalınlığında serilerek ve güneşte kurutularak başlangıçtaki koyu amber renginin kazandırılması diğer bir ayırt edici proses özelliğidir.
Kurutma işlemi güneş altında 6 ile 9 saat süresince gerçekleşir.
Değirmende ilk aşama olan eleme esnasında en üst eleğin üzerinde kalan siyeze halk arasında kızıl iri denir.
Kızıl iri denilen ve %90 civarında kavuzsuz olan bu yarı mamul ürün ikinci bir defa değirmene verilir.
Eleme aşamasından sonra işlem tekrar edilir.
Eleme sonucunda kızıl iri haricinde pilavlık, çorbalık ve kısırlık/köftelik olarak tabir edilen üç farklı kalınlıkta bulgur elde edilir.

**Nadiren taş çıkabilir, yıkanarak ayıklanması tavsiye edilir.

Menşei: Türkiye


Saklama Koşulları:

Serin ve kuru ortamda muhafaza ediniz.

 

 

Atalık Tohum Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Atalık tohum, yerel tohum, ata tohum ve yerli tohum gibi isimlerle de anılan kuraklık, sel gibi birçok doğal afetten kurtulup yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşmış saf tohumlardır.

Yüzyıllardır topraklarımızda kullanılan, genetiğiyle oynanmamış, doğal tarım yöntemleriyle üretilmiş bu tohumlar, kimyasal ilaç kullanılmadan üretildikleri için de vitamin ve mineral bakımından zengin yani besin değerleri yüksek tohumlardır.

Nesilden nesile aktarılabilen atalık tohumlar süreklidirler, çiftçilerimiz her sene bir önceki yıldan ambarında muhafaza ettikleri tohumları toprakla buluştururlar.

Günümüzde atalık tohumlar yerine raf ömrü uzun, şekilleri daha düzgün ve hepsi birbirinin aynı olan hibrit ve GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohumlar kullanılmaktadır. Hepimiz her geçen gün nerede o eski sebzelerin, meyvelerin lezzeti ve kokusu diye şikâyet etmeye başladıysak işte tam da sebebi bu tohumlardır.

Hibrit tohum karma bir tohumdur. Aynı türe ait iki farklı bitkinin çaprazlanması ile oluşur.

Toprak ve hava koşullarına karşı daha dayanaklıdır. Bu tohumlar sürekli değildir, ertesi yıl tekrar verim alma imkânı yoktur. Her yıl ekim için yeniden tohum satın almanız gerekir.

Raf ömürleri uzundur fakat ata tohumu bir üründen aldığımız besin değeri ile karşılaştırıldığında maalesef besin değerleri düşüktür.

GDO’lu tohum ise biyoteknolojik yöntemler ile laboratuvar ortamında yetiştirilen yapay bir tohum çeşididir. Zararlı böceklere karşı dayanıklı, mevsim koşullarından etkilenmeyen ve maalesef sağlığa ve doğaya zararlı bir tohum çeşididir. Ürün miktarlarını arttırmak için buğday, mısır, sebze ve meyve gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Bu tohumlar uzun vadede toprağı verimsizleştirip, içerdiği kimyasallar nedeniyle insana, doğaya ve çevremize zarar vermektedirler.

Binlerce yıldır değişen koşullara uyum sağlamış atalık tohumlar yaşamın sürdürülebilirliği için değerlidir. Oluşabilecek bir felaket ya da hastalık hibrit tohumları yok edebileceği için biyolojik çeşitlilik yaşam için çok önemlidir.

 

Atalık tohumların gelecek nesillere aktarılabilmesi için tohum çeşitliliğinin korunması ve çoğaltılması gerekmektedir. Anadolia olarak tek seferlik tohumların yerine sürdürebilir bir yaşam için yerli tohumun önemini biliyor ve üreticiyi destekliyoruz. Atalık tohum ürünlerimize https://www.anadoliagurme.com/bakliyat-620 linkinden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR